Äga gård – anställd på annat håll – uppsagd från jobbet - a-kassa.. trodde du, ja!!..??
Kategori: Allmänt
Under den här hösten har jag haft en diskussion med min a-kassa om problematiken kring att äga och bo på en gård. A-kassorna har uppenbart svårt att hantera detta. Jag har förstått det tidigare och därför ville jag nu en gång för alla reda ut vad som egentligen gäller. Det visade sig vara ännu svårare att få klart besked än vad jag hade trott och nu frågar jag mig om det egentligen är meningsfullt att vara medlem eller om det faktiskt är bättre att leva utan detta skyddsnät och i varje fall veta vad som gäller.
Till alla som är intresserade av detta vill jag gärna delge hela konversationen. Alla formuleringar är jag inte jättestolt över, det medges, men eftersom jag inte ändrat något i a-kassans kommentarer så vill jag inte heller justera något i mina inlägg. Jag har tagit bort namnen på tjänstemännen, det är flera olika som har svarat mig. Och jag tror mig veta att alla a-kassorna hanterar den här frågan på ungefär samma vis.
A-kassans svar står i kursiv stil, men först mitt inledande brev:
Hej,
Jag har en fundering som jag vill höra med er om. Som ni vet så har jag nu påbörjat en anställning sedan en knapp månad tillbaka. Anställningen är under högsäsong och med största sannolikhet kommer den att avslutas sista arbetsdagen i februari. Så risken att jag kommer att bli i behov av hjälp från a-kassan då igen är tyvärr uppenbar. Men jag söker jobb nu under tiden så jag hoppas givetvis att det ska lösa sig. Men i alla fall, som ni också vet så bor jag på en skogsfastighet och nu undrar jag vad jag får göra på min fritid för att inte riskera att bli utan a-kassa om det trots mina försök att få jobb visar sig att jag inte lyckas. Det är ju som så att veckan består av 168 timmar och när jag räknat bort tid för arbete, resor till o från arbetet, vila, mat, städ, handla, trädgård, måltider o annan gemensamhetstid hemma samt egen tid så har jag drygt 20 timmar kvar av veckan. Jag har också kommit i den fasen i livet då barnen är utflugna och reder sig på egen hand, så dom behöver inte min hjälp. Vad ska jag då lägga mina händer på? Det mest naturliga vore att jag gör något meningsfullt på gården, kanske ca 10-15 timmar i veckan, men får jag det för er? Och vad får jag i så fall göra? Jag har verkligen inte råd att riskera min a-kassa. Känner mig rastlös och märkligt låst av denna situation, så jag ser verkligen fram emot ett tydligt svar fån er och helst snart!
Stort tack på förhand!
Hej,
Det finns egentligen inte ett lätt svar på din fråga. Vi har tidigare konstaterat av du inte bedriver näringsverksamhet i din skogsfastighet. Om du nu börjar göra det ses du som företagare. Ring gärna in så diskuterar vi din situation.
allt gott,
Xx
Hej igen,
tyvärr har jag begränsade möjligheter att tala i telefon på jobbet, men du kan säkert förklara tillräckligt för mig ändå. Så jag hoppas att det är ok att jag skriver i stället.
Jag anade att det var knepigt, det var nog bra att jag frågade.
Det finns egentligen en överskuggande fråga jag har och det är varför det kan bli ett problem vad jag gör på min fritid, oavsett om jag bedriver näringsverksamhet eller ej. Så länge det är min anställning som ger mig mat på bordet så är det ju på grund av den som jag är med i a-kassan. Jag jobbar heltid på min anställning och det faktum att jag råkar ha min bostad på en skogsfastighet begränsar inte mina möjligheter att faktiskt jobba heltid. Så varför får jag då känslan av att jag måste be a-kassan om lov för att kunna göra, vad det nu kan vara jag vill göra, på min fritid?
Jag förstår om det kan bli ett problem i fall man sätter igång en mer omfattande verksamhet under tiden som man är anmäld arbetslös och uppbär a-kassa, men det här med vad man gör med sin fritid förstår jag inte. Snälla, förklara för mig!!
Vänliga hälsningar
Anette
Hej Anette,
Det är svårt att bedöma eftersom det inte finns några direkta regler kring vad som är ok att göra och inte.
15-20 timmar per vecka låter dock mycket.
Vad har du tänkt att göra?
Xx
Hej
Först en liten rättelse, det var 10-15 timmar per vecka som jag skrev att jag tänkte mig lägga på detta, inte mer än så. Och nu när vi går mot vintern och kvällarna blir mörka så kommer det bli några månader när det max kan bli 10 timmar i veckan, jag tänker inte vara ute med pannlampa.. ;)
Som i alla verksamheter så finns det en mängd uppgifter som behöver göras och exakt vad det blir varierar på årstid och behovet för tillfället. Men det skulle kunna handla om t ex kontorsarbete (vilket jag redan gör och fick godkänt när jag sökte a-kassa i våras), plantering, röjning av planteringar, röjning av gamla beteshagar som inte ska växa igen (detta hade jag tänkt mig att börja med nu närmast, om jag får lov av er. Det ser så tråkigt ut när det växer igen), mindre gallringsinsatser, underhåll av skogsvägar, röjning av buskar och träd längs med skogsvägar, huggning av granbarkborreskadat virke och huggning i förebyggande syfte mot granbarkborren d v s enstaka stormfällda träd samt hugga ved för eget bruk. Ungefär de arbetsuppgifterna handlar det om. Och det låter kanske mycket, men det ryms fortfarande i de timmar jag nämnde.
Men jag förstår fortfarande inte vad det kan spela för roll för er vad jag gör på min fritid så länge jag inte har problem att sköta min heltidsanställning, det måste ni kunna förklara för mig så att även jag förstår!
Vänliga hälsningar
Anette
Hej Anette,
Anledningen till att verksamhet inte kan bedrivas på skogs/jordbruksfastighet samtidigt som ersättning utgår från A-kassan är att du då riskerar att bli betraktad som företagare. Ett företag får enligt lagstiftningen inte vara aktivt samtidigt som arbetslöshetsersättning utgår då arbetslöshetsersättningen inte får användas som en utfyllnad i företag med dålig lönsamhet.
Från när avser du att påbörja dessa åtgärder?
Är det enbart du själv som skall deltaga i aktiviteten?
Vad är syftet till att du vill genomföra dessa åtgärder?
Med vänlig hälsning,
Hej xxx och alla ni andra!
Jag tror att ni missuppfattar mig igen, min fråga handlar alltså om min fritid nu när jag jobbar. Min fritid, den tid som blir över efter arbetet och andra dagliga ting är utförda, den tid som andra brukar kunna använd till sina intressen. Det vill jag också kunna göra. Jag och min man bor på en gård för vårt intresses skull, inte för att leva på den, vi har i alla år arbetet som anställda utanför gården och det är de inkomsterna vi lever på. Snälla ni svara på vad jag får göra och varför det har betydelse för er!
Så då förstår ni att vi är två om det här, det var svaret på er ena fråga. Sedan vill jag starta med mina sysslor så snart jag fått lov av er. (!?) Och syftet är att det som behöver göras på något vis ska utföras. Och har jag då både tid och lust så blir det ju ganska fånigt om jag inte kan göra något, eller hur!?
Att man inte får bära upp ett dåligt lönsamt företag med a-kassa är självklart, logiskt och mycket rimligt. Det fattar till och med jag.. Men just nu har jag inte a-kassa. Jag vill bara veta att om jag, gud förbjude, hamnar i situationen igen, faktiskt kan få hjälp från den a-kassa som jag är med i och betalar till.
Nu ser jag fram emot ett svar som jag kan ta till mig, sedan ska jag sluta att terrorisera er om detta.
Vänliga hälsningar
Anette
Hej Anette,
Vad du gör på din fritid på ditt jordbruk under tid som du inte har ersättning från A-kassan och är avanmäld som arbetssökande är inget vi bestämmer vad du får göra eller inte. Att vi kontrollerar detta gäller endast om du påbörjar verksamhet under period som du har ersättning från A-kassan.
Däremot, om du tar upp verksamhet på ditt skogsbruk/jordbruk nu och sedan kommer söka ersättning från A-kassan i framtiden så kommer man vid det tillfälle du söker ersättningen göra en utredning om det bedrivs verksamhet på dit skogs/jordbruk och kommer vi fram till att det bedrivs näringsverksamhet påverkar detta din rätt till ersättning. Detta eftersom du då riskerar att bli betraktad som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening och företagare har inte rätt till ersättning från A-kassan.
Med vänlig hälsning,
Hej,
Men då styr ni ju i alla fall över vad jag vågar göra på min fritid! Nu när jag är i "normaltillståndet arbetande". Det blir som ett vakuum. När jag nu äntligen kommit i en fas i livet då jag fått tid över att faktiskt praktiskt kunna utöva mitt intresse några timmar varje vecka, så riskerar jag att bli helt utan försörjning om jag blir av med det jobb som ger mig mat på bordet. Jag kommer ju aldrig att söka a-kassa för tiden jag utför på gården, det är ju tiden på mitt arbete av tjänst som jag då kommer att söka för.
A-kassan har jag alltid uppfattat som en försäkring, men det är en märklig försäkring. Jag skulle vilja jämföra den med följande:
Säg att man äger en villa som man har som sin bostad. Den är fullutrustad enligt normal standard. Den ligger väl till vad gäller vägar och kommunikationer av olika slag. Man har en försäkring på den. Samma person har en sommarstuga, för sitt eget nöjes skull. Den ligger bedårande vackert intill en sjö men också kanske ett par-tre kilometer från allmän väg, med allt vad det kan innebära med vägskötsel och snöskottning vintertid. Den saknar el och vatten men har förmodligen någon typ av kamin eller öppen spis för att hålla värmen. Säg nu att villan, den som i normalfallet är bostaden, brinner upp. Man går till försäkringsbolaget och ber om hjälp. Men där säger man att: du har ju din stuga, så du får ingen hjälp. Du kan väl bo där! Bra affärsidé för försäkringsbolaget kanske..
Jag väntar mig ingen replik på det här nu, men känner ni att ni ändå skulle kunna förtydliga att jag får göra ett visst antal timmar eller så, så får ni gärna höra av er. Eller, ge mig gärna något bra argument för varför den som bor på gård överhuvudtaget ska vara med i a-kassan, man blir ju bara ifrågasatt och misstrodd. Jag lovar inte att jag inte kommer med fler frågor, det kan ju dyka upp nåt i huvudet som man gärna vill få svar på. Men i övrigt så känner jag inte att jag kommer någonvart med detta. Tyvärr.
Hälsningar
Anette
Efter detta tog jag kontakt med fackförbundet i stället, för att höra om jag verkligen var ansluten på rätt vis. Det var jag. Men tjänstemannen jag talade med ville gärna ta upp min problematik med ytterligare en annan kontakt som hon hade på a-kassan. Så efter ett par telefonsamtal och ca två veckor fick jag ett brev från a-kassan där de skrev att min verksamhet numer klassas som bisyssla, vilket tydligen var viktigt. (Det hade jag inte fattat tidigare) Jag fick också veta att jag i nuläget kan jobba i snitt 1 timme och två minuter (!?) i veckan på gården. Skulle sedan min arbetstid på gården utökas, eller om inkomsten från verksamheten skulle ändras, så ska jag vara medveten om att min möjlighet till ersättning vid ev framtida arbetslöshet kan påverkas. Oavsett om jag bevisligen hinner med att jobba heltid som anställd. Men bra så långt! Ett ganska klart besked i alla fall!
En intressant detalj i detta är att t ex aktieinnehav och köp och sälj av aktier, som också faktiskt är en typ av företagande, inte verkar ge någon negativ påverkan på möjligheterna till a-kassa vid arbetslöshet. En annan intressant detalj är det faktum att när jag blev uppsagd sommaren 2013 var vi tre stycken som bad om hjälp av a-kassan och alla vi tre fick så gott som identiska arbetsgivarintyg av vår arbetsgivare. Vi hade alla jobbat heltid, klarat oss utan några nämnvärda sjukskrivningar och varit normalt semesterlediga. Men det var endast jag som fick synpunkter på intyget. Jag fick tillbaka det med begäran om kompletterande upplysningar tre gånger innan intyget godtogs av a-kassan. Bl a tyckte man att mitt intyg var alltför schablonmässigt ifyllt och man ville ha förtydligat varför jag inte jobbat tillräckligt många timmar för en heltid under juli månad.
Jag upplever systemet som godtyckligt och snudd på rättsosäkert, om man kan tala om det i detta sammanhang. Det uppmuntrar till att fiffla och det tror jag att a-kassans tjänstemän också upplever. Jag gissar att det var därför jag blev granskad på ett annat vis än mina kollegor. Följden blir att jag känner mig misstänkliggjord och orättvist behandlad och kontakten mellan mig och a-kassan blir irriterad. Det kan inte gynna någon. Det här borde verkligen gå att hantera på ett mer förtroendeingivande vis.
Det kommer ju också då och då politiska utspel om obligatoriskt medlemskap i a-kassan vilket får mig att undra hur man då tänker sig att hantera det här.
Är du ägare av en gård samtidigt som du arbetar på annat håll och är medlem i a-kassan? Kolla gärna upp det här! Är det någon mening att vara med? För solidariteten, absolut ja! Men hur solidarisk är a-kassan mot dig om du blir arbetslös och inte vill ljuga om dina insatser på gården om du misstänker att de går över a-kassans gräns för vad som är acceptabelt? Jag vill gärna veta vad du och andra får fram!
Nu ska jag gå och köpa mig ett tidur!! En timme och två minuter var det…
Sköt om er!
Anette
Till alla som är intresserade av detta vill jag gärna delge hela konversationen. Alla formuleringar är jag inte jättestolt över, det medges, men eftersom jag inte ändrat något i a-kassans kommentarer så vill jag inte heller justera något i mina inlägg. Jag har tagit bort namnen på tjänstemännen, det är flera olika som har svarat mig. Och jag tror mig veta att alla a-kassorna hanterar den här frågan på ungefär samma vis.
A-kassans svar står i kursiv stil, men först mitt inledande brev:
Hej,
Jag har en fundering som jag vill höra med er om. Som ni vet så har jag nu påbörjat en anställning sedan en knapp månad tillbaka. Anställningen är under högsäsong och med största sannolikhet kommer den att avslutas sista arbetsdagen i februari. Så risken att jag kommer att bli i behov av hjälp från a-kassan då igen är tyvärr uppenbar. Men jag söker jobb nu under tiden så jag hoppas givetvis att det ska lösa sig. Men i alla fall, som ni också vet så bor jag på en skogsfastighet och nu undrar jag vad jag får göra på min fritid för att inte riskera att bli utan a-kassa om det trots mina försök att få jobb visar sig att jag inte lyckas. Det är ju som så att veckan består av 168 timmar och när jag räknat bort tid för arbete, resor till o från arbetet, vila, mat, städ, handla, trädgård, måltider o annan gemensamhetstid hemma samt egen tid så har jag drygt 20 timmar kvar av veckan. Jag har också kommit i den fasen i livet då barnen är utflugna och reder sig på egen hand, så dom behöver inte min hjälp. Vad ska jag då lägga mina händer på? Det mest naturliga vore att jag gör något meningsfullt på gården, kanske ca 10-15 timmar i veckan, men får jag det för er? Och vad får jag i så fall göra? Jag har verkligen inte råd att riskera min a-kassa. Känner mig rastlös och märkligt låst av denna situation, så jag ser verkligen fram emot ett tydligt svar fån er och helst snart!
Stort tack på förhand!
Hej,
Det finns egentligen inte ett lätt svar på din fråga. Vi har tidigare konstaterat av du inte bedriver näringsverksamhet i din skogsfastighet. Om du nu börjar göra det ses du som företagare. Ring gärna in så diskuterar vi din situation.
allt gott,
Xx
Hej igen,
tyvärr har jag begränsade möjligheter att tala i telefon på jobbet, men du kan säkert förklara tillräckligt för mig ändå. Så jag hoppas att det är ok att jag skriver i stället.
Jag anade att det var knepigt, det var nog bra att jag frågade.
Det finns egentligen en överskuggande fråga jag har och det är varför det kan bli ett problem vad jag gör på min fritid, oavsett om jag bedriver näringsverksamhet eller ej. Så länge det är min anställning som ger mig mat på bordet så är det ju på grund av den som jag är med i a-kassan. Jag jobbar heltid på min anställning och det faktum att jag råkar ha min bostad på en skogsfastighet begränsar inte mina möjligheter att faktiskt jobba heltid. Så varför får jag då känslan av att jag måste be a-kassan om lov för att kunna göra, vad det nu kan vara jag vill göra, på min fritid?
Jag förstår om det kan bli ett problem i fall man sätter igång en mer omfattande verksamhet under tiden som man är anmäld arbetslös och uppbär a-kassa, men det här med vad man gör med sin fritid förstår jag inte. Snälla, förklara för mig!!
Vänliga hälsningar
Anette
Hej Anette,
Det är svårt att bedöma eftersom det inte finns några direkta regler kring vad som är ok att göra och inte.
15-20 timmar per vecka låter dock mycket.
Vad har du tänkt att göra?
Xx
Hej
Först en liten rättelse, det var 10-15 timmar per vecka som jag skrev att jag tänkte mig lägga på detta, inte mer än så. Och nu när vi går mot vintern och kvällarna blir mörka så kommer det bli några månader när det max kan bli 10 timmar i veckan, jag tänker inte vara ute med pannlampa.. ;)
Som i alla verksamheter så finns det en mängd uppgifter som behöver göras och exakt vad det blir varierar på årstid och behovet för tillfället. Men det skulle kunna handla om t ex kontorsarbete (vilket jag redan gör och fick godkänt när jag sökte a-kassa i våras), plantering, röjning av planteringar, röjning av gamla beteshagar som inte ska växa igen (detta hade jag tänkt mig att börja med nu närmast, om jag får lov av er. Det ser så tråkigt ut när det växer igen), mindre gallringsinsatser, underhåll av skogsvägar, röjning av buskar och träd längs med skogsvägar, huggning av granbarkborreskadat virke och huggning i förebyggande syfte mot granbarkborren d v s enstaka stormfällda träd samt hugga ved för eget bruk. Ungefär de arbetsuppgifterna handlar det om. Och det låter kanske mycket, men det ryms fortfarande i de timmar jag nämnde.
Men jag förstår fortfarande inte vad det kan spela för roll för er vad jag gör på min fritid så länge jag inte har problem att sköta min heltidsanställning, det måste ni kunna förklara för mig så att även jag förstår!
Vänliga hälsningar
Anette
Hej Anette,
Anledningen till att verksamhet inte kan bedrivas på skogs/jordbruksfastighet samtidigt som ersättning utgår från A-kassan är att du då riskerar att bli betraktad som företagare. Ett företag får enligt lagstiftningen inte vara aktivt samtidigt som arbetslöshetsersättning utgår då arbetslöshetsersättningen inte får användas som en utfyllnad i företag med dålig lönsamhet.
Från när avser du att påbörja dessa åtgärder?
Är det enbart du själv som skall deltaga i aktiviteten?
Vad är syftet till att du vill genomföra dessa åtgärder?
Med vänlig hälsning,
Hej xxx och alla ni andra!
Jag tror att ni missuppfattar mig igen, min fråga handlar alltså om min fritid nu när jag jobbar. Min fritid, den tid som blir över efter arbetet och andra dagliga ting är utförda, den tid som andra brukar kunna använd till sina intressen. Det vill jag också kunna göra. Jag och min man bor på en gård för vårt intresses skull, inte för att leva på den, vi har i alla år arbetet som anställda utanför gården och det är de inkomsterna vi lever på. Snälla ni svara på vad jag får göra och varför det har betydelse för er!
Så då förstår ni att vi är två om det här, det var svaret på er ena fråga. Sedan vill jag starta med mina sysslor så snart jag fått lov av er. (!?) Och syftet är att det som behöver göras på något vis ska utföras. Och har jag då både tid och lust så blir det ju ganska fånigt om jag inte kan göra något, eller hur!?
Att man inte får bära upp ett dåligt lönsamt företag med a-kassa är självklart, logiskt och mycket rimligt. Det fattar till och med jag.. Men just nu har jag inte a-kassa. Jag vill bara veta att om jag, gud förbjude, hamnar i situationen igen, faktiskt kan få hjälp från den a-kassa som jag är med i och betalar till.
Nu ser jag fram emot ett svar som jag kan ta till mig, sedan ska jag sluta att terrorisera er om detta.
Vänliga hälsningar
Anette
Hej Anette,
Vad du gör på din fritid på ditt jordbruk under tid som du inte har ersättning från A-kassan och är avanmäld som arbetssökande är inget vi bestämmer vad du får göra eller inte. Att vi kontrollerar detta gäller endast om du påbörjar verksamhet under period som du har ersättning från A-kassan.
Däremot, om du tar upp verksamhet på ditt skogsbruk/jordbruk nu och sedan kommer söka ersättning från A-kassan i framtiden så kommer man vid det tillfälle du söker ersättningen göra en utredning om det bedrivs verksamhet på dit skogs/jordbruk och kommer vi fram till att det bedrivs näringsverksamhet påverkar detta din rätt till ersättning. Detta eftersom du då riskerar att bli betraktad som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening och företagare har inte rätt till ersättning från A-kassan.
Med vänlig hälsning,
Hej,
Men då styr ni ju i alla fall över vad jag vågar göra på min fritid! Nu när jag är i "normaltillståndet arbetande". Det blir som ett vakuum. När jag nu äntligen kommit i en fas i livet då jag fått tid över att faktiskt praktiskt kunna utöva mitt intresse några timmar varje vecka, så riskerar jag att bli helt utan försörjning om jag blir av med det jobb som ger mig mat på bordet. Jag kommer ju aldrig att söka a-kassa för tiden jag utför på gården, det är ju tiden på mitt arbete av tjänst som jag då kommer att söka för.
A-kassan har jag alltid uppfattat som en försäkring, men det är en märklig försäkring. Jag skulle vilja jämföra den med följande:
Säg att man äger en villa som man har som sin bostad. Den är fullutrustad enligt normal standard. Den ligger väl till vad gäller vägar och kommunikationer av olika slag. Man har en försäkring på den. Samma person har en sommarstuga, för sitt eget nöjes skull. Den ligger bedårande vackert intill en sjö men också kanske ett par-tre kilometer från allmän väg, med allt vad det kan innebära med vägskötsel och snöskottning vintertid. Den saknar el och vatten men har förmodligen någon typ av kamin eller öppen spis för att hålla värmen. Säg nu att villan, den som i normalfallet är bostaden, brinner upp. Man går till försäkringsbolaget och ber om hjälp. Men där säger man att: du har ju din stuga, så du får ingen hjälp. Du kan väl bo där! Bra affärsidé för försäkringsbolaget kanske..
Jag väntar mig ingen replik på det här nu, men känner ni att ni ändå skulle kunna förtydliga att jag får göra ett visst antal timmar eller så, så får ni gärna höra av er. Eller, ge mig gärna något bra argument för varför den som bor på gård överhuvudtaget ska vara med i a-kassan, man blir ju bara ifrågasatt och misstrodd. Jag lovar inte att jag inte kommer med fler frågor, det kan ju dyka upp nåt i huvudet som man gärna vill få svar på. Men i övrigt så känner jag inte att jag kommer någonvart med detta. Tyvärr.
Hälsningar
Anette
Efter detta tog jag kontakt med fackförbundet i stället, för att höra om jag verkligen var ansluten på rätt vis. Det var jag. Men tjänstemannen jag talade med ville gärna ta upp min problematik med ytterligare en annan kontakt som hon hade på a-kassan. Så efter ett par telefonsamtal och ca två veckor fick jag ett brev från a-kassan där de skrev att min verksamhet numer klassas som bisyssla, vilket tydligen var viktigt. (Det hade jag inte fattat tidigare) Jag fick också veta att jag i nuläget kan jobba i snitt 1 timme och två minuter (!?) i veckan på gården. Skulle sedan min arbetstid på gården utökas, eller om inkomsten från verksamheten skulle ändras, så ska jag vara medveten om att min möjlighet till ersättning vid ev framtida arbetslöshet kan påverkas. Oavsett om jag bevisligen hinner med att jobba heltid som anställd. Men bra så långt! Ett ganska klart besked i alla fall!
En intressant detalj i detta är att t ex aktieinnehav och köp och sälj av aktier, som också faktiskt är en typ av företagande, inte verkar ge någon negativ påverkan på möjligheterna till a-kassa vid arbetslöshet. En annan intressant detalj är det faktum att när jag blev uppsagd sommaren 2013 var vi tre stycken som bad om hjälp av a-kassan och alla vi tre fick så gott som identiska arbetsgivarintyg av vår arbetsgivare. Vi hade alla jobbat heltid, klarat oss utan några nämnvärda sjukskrivningar och varit normalt semesterlediga. Men det var endast jag som fick synpunkter på intyget. Jag fick tillbaka det med begäran om kompletterande upplysningar tre gånger innan intyget godtogs av a-kassan. Bl a tyckte man att mitt intyg var alltför schablonmässigt ifyllt och man ville ha förtydligat varför jag inte jobbat tillräckligt många timmar för en heltid under juli månad.
Jag upplever systemet som godtyckligt och snudd på rättsosäkert, om man kan tala om det i detta sammanhang. Det uppmuntrar till att fiffla och det tror jag att a-kassans tjänstemän också upplever. Jag gissar att det var därför jag blev granskad på ett annat vis än mina kollegor. Följden blir att jag känner mig misstänkliggjord och orättvist behandlad och kontakten mellan mig och a-kassan blir irriterad. Det kan inte gynna någon. Det här borde verkligen gå att hantera på ett mer förtroendeingivande vis.
Det kommer ju också då och då politiska utspel om obligatoriskt medlemskap i a-kassan vilket får mig att undra hur man då tänker sig att hantera det här.
Är du ägare av en gård samtidigt som du arbetar på annat håll och är medlem i a-kassan? Kolla gärna upp det här! Är det någon mening att vara med? För solidariteten, absolut ja! Men hur solidarisk är a-kassan mot dig om du blir arbetslös och inte vill ljuga om dina insatser på gården om du misstänker att de går över a-kassans gräns för vad som är acceptabelt? Jag vill gärna veta vad du och andra får fram!
Nu ska jag gå och köpa mig ett tidur!! En timme och två minuter var det…
Sköt om er!
Anette